Skoro všechny články již jsou ze starého blogu doktorka-se-srdcem.blog.cz přestěhovány (a na těch pár zbylých "čekatelů" je v příslušné rubrice vždy uveden odkaz). 😊

sobota 17. června 2017

Bez černý, květ - recepty 3: buchta, bezové řezy z květů a jiné moučníky

Buchta z květů bezu černého


INGREDIENCE NA BEZOVÉ MLÉKO:
  • 100 ml mléka
  • 10 g bezových květů

INGREDIENCE NA TĚSTO:
  • 250 g změklého másla
  • 200 g cukru
  • 1/2 lžičky čerstvě nastrouhané kůry z bio-citronu
  • 4 celá vejce
  • 50 g bramborového škrobu (Solamyl)
  • 350 g hladké mouky
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 20 g bezových květů

BEZOVÉ MLÉKO - POSTUP:
1. Bezové květy otrháme ze stopek. 

TIP: Dobře jde květy odstopkovat kartáčem na vlasy.

2. 100 ml mléka přivedeme k varu a pak jím přelijeme 10 g bezových květů. Necháme několik hodin louhovat (nejlépe přes noc), květy scedíme a vymačkáme, abychom získali víc aroma.

BEZOVÉ TĚSTO - POSTUP:
3. Hodně změklé máslo dáme do robota spolu s cukrem a necháme ho umíchat do pěny. Přidáme nastrouhanou citronovou kůru a pak postupně za stálého míchání robota, vejce, jedno po druhém.
4. Promícháme pečlivě mouku se škrobem a práškem do pečiva a po lžících vše přidáváme do těsta za stálého míchání na nízké otáčky. Naposled přidáme bezové mléko, které jsme si připravili, a také zbytek bezových květů. Vše necháme robotovi ještě důkladně promíchat. 
5. Těsto můžete rozdělit, stejně jako autorka, do 6 malých formiček a 1 malou dortovou formu. Malá forma byla hotová při 180 °C v troubě zhruba za 50 minut, malé formičky potřebovaly méně času (udělejte klasickou zkoušku špejlí). Po upečení vyklopte na mřížku a nechte vychladnout.

Bez černý - Sambucus nigra - Baza čierna - elder / elderberry / black elder, schwarzer Holunder - Бузина чёрная - saúco negro / saúco común - Grand Sureau / Sureau noir - sambuco comune


 

Dodatek pro redaktory z velkých serverů (a osoby jim podobné): nekopírujte, prosím, bez mého výslovného souhlasu celé odstavce nebo překlady. V mých článcích je spousta specifických prvků, co nikde jinde nenajdete. Pokud už se budete chtít inspirovat, obtěžujte se alespoň s přeformulováním vět.

 

Mandlové řezy s bezovým krémem

Doporučuji prohlédnout si v originálním receptu obrázek, vypadá to báječně.

INGREDIENCE NA PIŠKOT (PLECH 30 X 40 cm):
  • 6 bílků
  •  6 žloutků
  • 1 celé vejce
  • 125 g cukru
  • špetka soli
  • 1/2 bio-pomeranče
  •  2 čajové lžičky vanilkového cukru
  • 125 g mletých mandlí
  • 50 g hladké mouky
  • 4 lžíce želé z květů bezu (nebo z kdoulí)

PŘÍSADY NA NÁPLŇ:
  • 6 plátků želatiny
  • 3 žloutky
  • 3 bílky 
  • 75 g květového medu  
  • dřeň z 1/4 vanilkového lusku
  • 250 ml mléka
  • 5 bezových květenství
  • 400 g tvarohu (vanička)
  • 60 g cukru
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce pomerančové šťávy
  • 250 ml smetany s min. 30 % tuku

NA ZDOBENÍ:
  • 150 g cukru
  •  květy bezu
  • 100 g plátků mandlí

TĚSTO POSTUP:
1. Troubu necháme předehřát na 200 °C (horkovzduch s ventilátorem). Plech si vyložíme pečícím papírem. Na piškot dáme šlehat společně žloutky, 1 celé vejce s cukrem, solí, pomerančovou kůrou a vanilkovým cukrem, až vznikne bělavá krémová hmota.
2. Z bílků ušleháme sníh a navršíme nahoru, na vaječný krém. Navrch prosejeme mouku, posypeme mletými mandlemi a všechno zlehka, opatrně, aby sníh nespadl, promícháme. Toto piškotové těsto namažeme na plech ve vrstvě 1 - 1,5 cm a necháme péct 20 - 25 minut v předehřáté troubě do zlatova. Těsto necháme vychladnout na mřížce a pak rozřízneme do 3 vrstev.
3. Dvě z těchto vrstev spojíme bezovým želé (utvoříme tak vlastně dno) a vložíme do hranaté formy na srnčí hřbet vyložené pečícím papírem. 

NÁPLŇ - POSTUP:
1. Do náplně si necháme namočit želatinu ve studené vodě. Žloutky, med a dřeň z vanilky umícháme do pěny.
2. Pak přidáme mléko a vše dáme do hrnce. Přidáme bezové květy, které jsme otrhali ze stopek. Za stálého míchání hmotu přivedeme skoro až k varu a ihned stáhneme ze sporáku.
3. Vmícháme dobře vymačkanou želatinu a necháme za občasného míchání zchladnout za pokojové teploty (květy tak lépe rozvinou své aroma). Ještě před tím, než vše ztuhne, propasírujeme přes síto.
4. Mezitím si smícháme tvaroh, cukr, rum a pomerančovou šťávu a smícháme s propasírovaným zchladlým krémem. Dáme chladit do lednice, aby trochu ztuhl.
5. Ušleháme si sníh z bílků, ze smetany šlehačku a obojí vmícháme opatrně do krému.
6. 2/3 krému natřeme na spodní vrstvu tvořící dno, pak na to položíme třetí vrstvu, která nám zbyla. Navrch natřeme zbytek krému a uhladíme. Vše necháme na 2 hodiny v ledničce ztuhnout. 

ZDOBENÍ - POSTUP:
1. Řezy nakrájíme a na ozdobu vytvoříme karamel: cukr za stálého míchání na středním ohni roztavíme na světle hnědý karamel. Lžící pokapeme bezové květy trochou karamelu (popř. je v karamelu opatrně namočíme) a necháme uschnout.
2. Mezi zbytek karamelu vmícháme mandlové plátky a celé natřeme na speciální jedlý pergamenový papír a necháme zchladnout. Pak ho nalámeme na kousky a zdobíme s ním řezy spolu s bezovými karamelovými květy.

Bezový dort s tvarohovým krémem  


INGREDIENCE PRO 3 OSOBY
PŘÍPRAVNÁ FÁZE:
  • 2 plus 2 bezová květenství
  • 60 ml mléka (přijde do těsta)
  • 100 ml sladké smetany (na náplň)

1. 2 bezová květenství vložíme do mléka a necháme louhovat přes noc v lednici.
2. 2 další květenství bezu dáme do smetany a necháme stejným způsobem louhovat přes noc v chladničce.
3. Před pečením vidličkou bez z mléka i smetany vylovíme (opadané jednotlivé kvítky v mléce či smetaně nevadí).

TĚSTO:
  • předem připravené bezové mléko
  • 150 g másla
  • 150 g agávového sirupu
  • nastrouhaná kůra z poloviny bio-citronu
  • 2 vejce
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 210 g hladké pšeničné mouky
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  •  pečící forma: velký srnčí hřbet

1. Těsto se snadno a rychle vymíchá s pomocí metličky. Smísíme: agávový sirup, změklé máslo a citronovou kůru.
2. Pak přidáme vejce a znovu mícháme metličkou.
3. Potom přisypeme mouku s míchanou s práškem do pečiva a škrob.
4. Nakonec vlijeme bezové mléko a vymícháme hladké těsto.
5. Srnčí hřbet vymastíme a naplníme těstem. Pečeme v předehřáté troubě 25 minut na 200°C.
6. Po upečení vyklopíme z formy a necháme zchladnout. 

NÁPLŇ:
  • předem připravená bezová smetana
  • 150 g měkkého tvarohu z vaničky
  • dřeň z vanilky na špičku nože (v originále je psán vanilkový prášek)
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 lžičky strouhané citronové kůry 
  •  (event. ztužovač šlehačky)
 
1. Tvaroh, vanilku, cukr a citronovou kůru smícháme dohromady.
2. Smetanu vyšleháme do tuha a opatrně přidáme ke směsi (pokud bychom chtěli krém tužší, můžeme použít ztužovač šlehačky.
Nakonec upečené těsto podélně rozřízneme na 2 poloviny, mezi které přijde krém.

TIP: Mléko ochucené bezovými květy z tohoto receptu můžeme samozřejmě použít i do jakékoliv buchty.

Jahodovo-bezový dort s tvarohovo-želatinovým krémem

Recept byl hodnocen 21 krát, 4,48 bodů z 5
INGREDIENCE NA TĚSTO:
  • 80 g másla
  • 80 g cukru
  • 2 žloutky
  • 80 g roztavené čokolády
  • 60 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 100 g mletých lískových ořechů
  • 2 bílky

PŘÍSADY NA KRÉM:
  • 250 g tvarohu
  • 150 ml sirupu z bezových květů
  • 4 plátky želatiny
  • 250 ml smetany na šlehání
  • 400 g jahod
  • 1 sáček dortového červeného želé

TĚSTO - POSTUP:
1. Utřeme si máslo s cukrem do pěny. Pak postupně vmícháme žloutky. Přidáme i roztavenou čokoládu. 
2. Smícháme si mouku, oříšky a prášek do pečiva, z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme.
3. Těsto dáme do dortové, tukem vymazané, formy (průměr 26 cm), uhladíme a dáme péct na 180 °C 25 - 30 minut. Necháme vychladnout. 

KRÉM - POSTUP:
1. Plátky želatiny si namočíme do studené vody. Smícháme tvaroh a sirup z bezových květů. Želatinu vyždímáme, rozpustíme (postupujeme podle návodu na sáčku) a vmícháme k tvarohu.
2. Jakmile začne krém želírovat, vyšleháme si ze smetany tuhou šlehačku a opatrně vmícháme. 
3. Kolem těsta dáme kruh z dortové formy a dáme krém, který uhladíme. Dort dáme zhruba na 4 hodiny chladit.
4. Pak rozpůlíme jahody a rovnoměrně rozdělíme na krém. Připravíme si dortové želé podle návodu a nalijeme na jahody.

Bezový cheesecake z květů bezu


Muffiny (bábovičky) z květů černého bezu  


INGREDIENCE NA 10 MUFFINŮ:
Večer před velkým pečením udělejte přípravy:
  • 90 g margarínu
  • 5 květenství bezu černého
  • 2 vejce

Margarín rozehřejte na mírném ohni, vložte asi květenství bezu a nechte přikryté stát při pokojové teplotě do druhého dne. 

A další den pokračujeme ve finále:
  • 100 ml agávového sirupu
  • nastrouhaná kůra z jednoho bio-citronu (chemický postřik nelze ničím smýt! Bio citrony najdete např. v Penny)
  • 140 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • forma na muffiny

1. Margarín z předcházejícího večera znovu rozehřejeme, až je tekutý.
2. Květenství vylovíme vidličkou (jednotlivými kvítky se nenecháme rušit, ty ničemu nevadí a mohou v tuku zůstat).
3. Margarín s vejci a agávovým sirupem důkladně rozmícháme.
4. Přidáme citronovou kůru, mouku a prášek do pečiva a vymícháme hladké těstíčko.
5. Těsto nalijeme do muffinových formiček.
6. Pečeme na 200°C 10 - 15 minut do zlatova.

Bezová vánočka  

PŘÍPRAVNÁ VEČERNÍ FÁZE:
  • 250 ml rýžového mléka
  • 50 g margarínu (nebo 50 ml slunečnicového oleje)
  • 6-8 květenství bezu

1. Rýžové mléko zahřejeme a necháme v něm rozpustit margarín nebo vlijeme slunečnicový olej.
2. Do mléka vložíme bezová květenství a přikryté necháme přes noc louhovat v pokojové teplotě.

TĚSTO:
  • 500 g hladké mouky
  • 1 kostka droždí
  • 100 ml agávového sirupu

1. Mouku nasypeme do mísy a uprostřed si uděláme důlek. Do jamky nadrobíme kvasnice a zalijeme je rýžovým mlékem, ze kterého jsme vidličkou vyjmuli květenství bezu.
2. Přidáme agávový sirup a vše promícháme lžící.
3. V této fázi vše přendáme do pekárny s hnětačem nebo do kuchyňského robota (nebo hněteme vše rukama zhruba 10 minut).
4. Těsto necháme odpočívat přikryté zhruba 1 hodinu.
5. Pak ho znovu pár minut hněteme a necháme znovu na 1 - 2 hodiny odpočinout.
6. Pak si těsto rozdělíme na 3 části, ze kterých vytvoříme prameny. Z nich pak upleteme vánočku a dáme na vymaštěný plech.
7. Pečeme na 200°C zhruba 25 minut do zlatova. 


TIP: Bezové květy by měly být ideálně vždy čerstvě natrhané, za slunných dní (tak nejvíce rozvinou své aroma) a z čistého místa bez aut. V nejhorším je můžete dát do ledničky a skladovat do druhého dne, ale už to není ono. Květy nikdy nesbírejte po dešti a neoplachujte, smyli byste to nejlepší, co dodává květům chuť: pyl. Pouze vytřepte broučky, často pomůže i trik: květy nechte chvíli zakryté čistou utěrkou na slunci - hmyz vyleze ven za světlem.


Pozn.: Některé recepty byly přesunuty do tohoto dílu a jiné jsem naopak doplnila do předcházejících dvou dílů (1. díl a 2. díl).

22 komentářů:

  1. Děkuji za typy, rozhodně se hodí :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Netušila jsem, že se z květů bezu dá něco péct. A jsou to recepty přímo pro mě: názorné, abych to zvládla i já. Ještě kvetou, zítra jdu na ně a udělám. Díky a za to posílám pěkný pozdrav :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Kitty,
      od tebe je pozdrav vždycky pěkný. 😊
      Hrrr na ně! 😀

      Vymazat
    2. Hlásím, že dva malé plíšky bezové buchty jsou na světě. Hospodář si hned dal, ale asi mu to neudělalo dobře. Nedivila bych se - vyhýbá se čerstvýmu pečivu a jak byl vyhladovělý, spucl jeden štráfek a teď chodí a krká jak starej chlap. Snad si nepohoršil - ale nemusel to jíst tak brzo po excesu. Zatím jsem neochutnala, ale kousek si zítra dám - abych mohla chválit kvalitu receptu

      Vymazat
    3. Tak to jsem Kitty zvědavá. 😊 Ale v podstatě jdou květy a bezové mléko přihodit do mnoha receptů, takže kdyby ti tenhle neseděl, udělěj prostě nějaký svůj a bezem ho vylepši. 😊

      Vymazat
  3. Asi bych měla obdivovat recepty na bezové moučníky, ale já obdivuji detail těch drobounkých kvítků na Tvé fotce. Jeden má dokonce jméno:-).
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Henrietko, ty srandistko. 😀
      Ano, jméno má, nově je to všude, kvůli krádežím fotek (to se tak snadno nedá odstranit, jako když se fotka ořízne).

      Vymazat
  4. Muffiny! Jo! :-D
    A stejně jako Kitty chválím krásně názorně popsané postupy. A jdu na ten bez :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bez bezu k Meduňce nevlezu. 😀
      Díky za chválu, ono už to často je v roginálních receptech - a pokud ne, tak jsem se to snažila zpřehlednit a přerozdělila to sama. 😊 Tohle by se mi na Blog.cz nikdy nevešlo, tam jsem si nemohla dovolit psát jednotlivé body u receptů.

      Vymazat
  5. Je velice dobře, že experimentujete. V některých případech se může jednat o dosti účinnou (a nejen chutnou) alchymii. A tu alchymii myslím doslovně a ne obrazně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alchymie?
      Čury, mury, nožka kuří,
      ať je z bezu trn i s růží!
      Trochu kovu žluťounkého,
      vzniká náhle uvnitř všeho.

      Vymazat
  6. Fíííha, doteď jsem znala jen bezový čaj. Recept vypadá zajímavě, někdy vyzkouším:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak honem, stále ještě kvete (možná i u vás), máš co dohánět! 😉

      Vymazat
  7. Bezové mléko neznám, ale myslím, že už jsem pil bezový sirup.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak "myslíš", tak pil nebo nepil?! To je mi ale skleróza... 😀

      Vymazat
  8. Z ingrediencí mám aktuálně jen ten bez a vajíčka, prdopeč a cukr. Sfouknu buchtu na plech s květem a uvidím, co to udělá. Posledních 6 květů bezu na 2 km2 a jsem samá mšice za halenkou. Ale slíbila jsem, jdu to udělat. Dám vědět - dnes i ochutnám ;-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mšice za halenkou? Tak to je v pořádku. Horší by ty mšice byly na těch květech! 😉 😀

      Vymazat
  9. Splnila jsem, nakonec to zachránilo posledních 8 květů. Buchta je, ale bez z ní necítím. I tak je jedlá ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že by porucha chuti?? 😀 Bezu bylo nejspíš málo. Ono celkem 30 g květů (bez stonků!) je fakt dost...

      Vymazat
    2. Tři deka to byly, jen jsem to nelouhovala a celkem jsem z receptu udělala jen málo. Stejně nejlepší jsou kosmatice - namočené květy v těstíčku a (pro mě) upečené v troubě. Mám píct, ne smažit, hospodář to jí. Jen kdyby jich bylo! ;-)))

      Vymazat
    3. No vidíš, v troubě jsem je nikdy nedělala a smažený nemusím, takže by to pro mě byla varianta. Asi to ještě vyzkouším, než mi definitivně odkvetou... 😊

      Vymazat

Uveďte prosím nějakou přezdívku (pole NÁZEV/ADRESA URL - stačí vyplnit jen přezdívku). Jinak mi vaše komentářové kapky splynou v jedno nekonečné moře. 😉

DĚKUJI ZA VAŠE KOMENTÁŘE. 😊