Mnoho starších článků najdete na mém původním blogu doktorka-se-srdcem.blog.cz, postupně je sem ale přesouvám. Všem se vám omlouvám za případně vzniklé potíže.

úterý 13. června 2017

Bez černý, květ - recepty 1: džem, marmeláda, želé, kosmatice, bezové čatní


TIP: Bezové květy by měly být ideálně vždy čerstvě natrhané. V nejhorším je můžete dát do ledničky a skladovat do druhého dne, ale už to není ono. Květy nikdy nesbírejte po dešti a neoplachujte, smyli byste to nejlepší, co dodává květům chuť: pyl. Pouze vytřepte broučky, často pomůže i trik: květy nechte chvíli zakryté čistou utěrkou na slunci - hmyz vyleze ven za světlem.

Účinek šťávy, želé, marmelád, džemů aj. bude v závislosti na tepelné úpravě vždy podstatně nižší.

Jaké koupit želírovací prostředky nebo želírovací cukr (2 : 1 nebo 3 : 1)? Čtěte složení! Je-li ve složení uvedeno např. guma guar, guma tara, xanthan, karubin (L*), obrátím se jinam. I bez ztuženého rostlinného tuku (K*) nebo palmového oleje (jeden z výrobků O*) se myslím obejdu.

Mě zaujal pektin od Grešíka a pak tento bio želírovací cukr 3 : 1 (nemusím mít vůbec všechno bio, ale tady se mi líbí složení - pouze cukr a pektiny) nebo tento želírovací cukr 2 : 1 (v přepočtu na 100 g stojí oba cukry stejně). Jak zavařovat kompletně bez chemie se dovíte např. tady.


Jahodová marmeláda s květy bezu 1

přeloženo volně podle http://www.kostbarenatur.net/rezepte/holunder-blueten-konfituere-rezept
  • 6 velkých bezových květenství
  • 500 ml 100%ní jablečné šťávy
  • 500 g jahod
  • šťáva z jednoho citronu
  • želírovací cukr (pokud použijete 2 : 1, vystačíte si s jedním půlkilovým balením)

1. Nejprve celá květenství zalijeme jablečnou šťávou. Necháme přikryté louhovat přes noc.
2. Vidličkou květy druhý den vyjmeme (opadané květy mohou ve šťávě zůstat).
3. Pokrájíme na drobno jahody a společně s citronovou šťávou přidáme k „bezové“ tekutině.
4. Pak už jen vaříme s želírovacím cukrem podle návodu na sáčku.
5. Po dovaření plníme do dezinfikovaných sklenic se šroubovacím uzávěrem a otočíme dnem vzhůru.

Bez černý - Sambucus nigra - baza čierna - elder - Schwarzer Holunder - Бузина чёрная



Dodatek pro redaktory z velkých serverů (a osoby jim podobné): nekopírujte, prosím, bez mého výslovného souhlasu celé odstavce nebo překlady. V mých článcích je spousta specifických prvků, co nikde jinde nenajdete. Pokud už se budete chtít inspirovat, obtěžujte se alespoň s přeformulováním vět.


Jahodová marmeláda s květy bezu 2  

volně přeloženo z: http://www.chefkoch.de/rezepte/1077971213460789/Erdbeermarmelade-mit-Holunderblueten.html

recept byl hodnocen 78 krát a dosáhl 4,58 bodů z 5
  • 500 g očištěných a odstopkovaných jahod
  • 160 g želírovacího cukru 3 : 1
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 hrst bezových květů otrhaných ze stopek

Jahody dáme spolu s vanilkovým a želírovacím cukrem do velkého hrnce a necháme je nejprve trochu pustit šťávu.  Pak přidáme citronovou šťávu a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme zprudka, doba varu je vždy uvedena na želírovacím cukru.  V poločase celkové doby varu vmícháme květy bezu, sebereme pěnu a vlijeme do připravených, vařící vodou vypláchnutých sklenic. Otočíme dnem vzhůru.


Pomerančová marmeláda s bezovými květy

Recept byl hodnocen 75 krát a dosáhl 4,64 bodů z 5:
  • 15 bezových květenství
  • 10 g kyseliny citronové
  • 2 l pomerančové šťávy
  • 2 kg želírovacího cukru 1 : 1

1. Nejprve necháme květy bezu spolu s kyselinou citronovou a pomerančovou šťávou přikryté pod pokličkou louhovat 24 hodin ve velkém hrnci.
2. Pak odstraníme bezové květy a přidáme želírovací cukr. Vaříme podle návodu na sáčku. Plníme ještě horké do propařených sklenic a obrátíme dnem vzhůru. 

Marmeláda z kdoulí a bezových květů

  • 1,5 kg  kdoulí
  • 300 ml sirupu z bezových květů
  • 250 g želírovacího cukru 2 : 1
  • 175 ml pomerančové šťávy
  • na špičku nože dřeně z pravé vanilky
  • šťáva a kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu

1. Kdoule oloupeme, rozdělíme na čtvrtiny, odstraníme jádřince a poté nakrájíme na kostičky.  Vložíme je do hrnce, přidáme sirup, cukr, pomerančovou a citronovou šťávu, citronovou kůru a dřeň z vanilkového lusku. Vše přivedeme za stálého míchání k varu.

2. Vaříme 10 - 15 minut velice mírným varem do měkka, ale tak, aby zůstaly v celku ještě celé kousky. Plníme do připravených vroucí vodou vypláchnutých sklenic a otočíme dnem vzhůru.

.

 

Jednoduchý džem z bezových květů

 

Opilé bezové želé  

volně přeloženo podle: http://www.kochbar.de/rezept/493973/Holunderbluetengelee-mit-Schwips.html

recept byl hodnocen 30 krát a dosáhl 5 bodů z 5
PŘÍSADY NA 6 SKLENIC ŽELÉ:
  • 150 g bezových květů
  • 600 ml vody
  • 200 ml polosuchého sektu
  • 2 sáčky kyseliny citronové (pozn.: pravděpodobně každý po 5 g, celkem tedy 10 g?)
  • 1 bio-citron
  • 1 kg želírovacího cukru 1 : 1

1. Nejprve odstraníme z květenství květní stopky a vložíme je do velké mísy.
2. Z citronu ostrouháme speciální škrabkou kůru a pak ho pokrájíme na plátky. Obojí dáme ke květům a přelijeme vodou, sektem a přidáme kyselinu citronovou. 
3. Vše zatížíme další mísou, což napomůže tomu, aby zůstaly květy ponořené. Necháme namočené přes noc.  
4. Další den přecedíme jemným sítem a květy dobře vymačkáme.
5. Změříme objem: na 1 l tekutiny přijde 1 kg želírovacího cukru.
6. Necháme vařit 4 minuty prudce vařit.
7. Plníme do sklenic horké a postavíme dnem vzhůru.  

TIP: Díky sektu dost pění, vezměte tedy vyšší hrnec! Tip od babiček: pěnění zmírníte kouskem másla!
.

Želé z bezu s bílým vínem  

přeloženo z: http://www.essen-und-trinken.de/rezepte/34832-rzpt-holunderbluetengelee
INGREDIENCE NA 3 SKLENIČKY:
  • 10 velkých květenství bezu
  • 2 chemicky neošetřené citrony
  • 900 ml vody
  • 500 g želírovacího cukru 2 : 1
  • 3 lžičky bílého vína (nebo pomerančové šťávy) 

1. Květy bezu a na kolečka nakrájené citrony vložíme nejprve do vody a necháme 24 hodin louhovat. Pak přecedíme přes jemné síto.
2. V dalším kroku přidáme želírovací cukr a vaříme podle návodu.
3. Pak vložíme několik tenkých proužků z citronové kůry (budeme na to potřebovat speciální škrabku na citrusovou kůru) a podle chuti pár lžiček vína nebo pomerančové šťávy.
4. Hotové želé plníme ještě horké do sklenic a postavíme dnem vzhůru min. na 5 minut.

 

Bezové želé s kiwi / jablky / banány a jablečnou šťávou 

  • 30 květenství z bezu černého
  • 20 ks kiwi nebo 5 banánů nebo ca. 1 kg jablek (množství bez odpadu)
  • 1,2 l 100%ní jablečné šťávy
  • 1,2 kg želírovacího cukru 2 : 1
  • 10 g kyseliny citronové
  • 25 g Dr. Oetker Gelfix Extra

1. Bezové květy zalijeme jablečnou šťávou.
2. Kiwi oloupeme, pokrájíme, zvážíme, vložíme do jiné mísy a posypeme odpovídajícím množstvím želírovacího cukru 2 : 1.
3. Obojí, jak květy bezu, tak kiwi, necháme 24 hod odstát.
4. Pak jablečnou šťávu přes plátýnko přefiltrujeme do hrnce, přidáme i kiwi s vzniklou šťávou a přivedeme spolu s želírovacím cukrem (ca. 700 g), Gelfixem a kyselinou citronovou za občasného míchání k varu.
TIP: Mezi plotýnku a hrnec vložte 2 2milimetrové jehly na špíz nebo něco podobného, co vydrží vysokou teplotu: hmota v hrnci se pak nepřipálí.  
5. Když se vše začne vařit, rozmixujte tyčovým mixérem část kiwi plodů.
6. Plníme horké do lahví, které jsme před tím vypláchli vroucí vodou a otočíme dnem vzhůru.
TIP: Při chladnutí občas sklenicemi zatřepte nebo sklenici obraťte na druhou stranu, aby se ovoce v želé rovnoměrně rozdělilo.
7. Místo kiwi lze použít i ca. 1 kg jablek nebo banánů pokrájených na kousky. Vše by se ale mělo kompletně rozmixovat tyčovým mixérem. Ve skleničce želé vypadá jako med.

 

Bezové želé z květů černého bezu a máty  

INGREDIENCE PRO 6 OSOB:
  • 20 bezových květenství
  • 1 chemicky neošetřený citron (bio)
  • 20 mátových lístků
  • 2 l vody
  • 2 kg želírovacího cukru 2 : 1

1. Bezové květy přelijeme vodou a necháme stát 2 dny.
2. Pak přecedíme a přidáme šťávu z citronu, tence (speciální škrabkou na citrusovou kůru) oškrábanou kůru z bio-citronu a lístky máty peprné.
3. Vše přivedeme k varu, pak vylovíme lístky máty a citronovou kůru.
4. Přidáme želírovací cukr, necháme od okamžiku varu prudce vařit 3 - 4 minuty a pak provedeme želírovací zkoušku. Vlijeme ještě horké do sklenic, které jsme před tím propařili horkou vodou, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.

 

Želé z domácího bezového sirupu 

přeloženo z: http://www.kochbar.de/rezept/437171/Vorrat-Holunderblueten-Gelee-aus-Holunderbluetensirup.html

Tento recept byl hodnocen 52 krát a má 5 bodů z 5; navíc je použit jen pektin, žádná chemie:
  • 2 l domácího sirupu z bezových květů
  • 8 čajových lžiček pektinu
  • 4 lžíce cukru
  • 1 citron
  • 5 květů (květenství) bezu černého

1. Nejprve si dobře promícháme pektin s cukrem a vmícháme do bezového sirupu. Pečlivě rozmícháme, abychom neměli žádné hrudky.
2. Vše přivedeme k varu a necháme 5 minut prudce vařit (proto je nutné mít opravdu velký hrnec, vše pění jak sv*ně - pozn.: pouze překládám! 😉).
3. Mezitím si otrháme květy z květních stopek a speciální škrabkou na citrusovou kůru oškrábeme proužky, které ještě pokrájíme na jemno.
4. Po zmíněném prudkém varu stáhneme hrnec z vařiče, počkáme, až pěna klesne a pak vložíme bezové květy a proužky citronové kůry.
5. Do sklenic propařených horkou vodou vlijeme ještě teplé a obrátíme dnem vzhůru. 

TIP: Během chladnutí je dobré vícekrát obrátit, aby se bezové kvítky rozdělily do celého objemu želé.

Protože recept neobsahuje želatinu ani Gelfix, želé nebude pevné tak, aby se dalo krájet!

 

Želé z bezu černého s citrony a jablečnou šťávou

přeloženo z: http://www.chefkoch.de/rezepte/683311170844404/Holunderbluetengelee.html

Recept byl hodnocen 44 krát a dosáhl 4,48 bodů z 5:
  • 2 l 100%ní jablečné šťávy (z estetických důvodů bez zákalu, zlatavě čirá, nejlépe bio)
  • 15 květenství bezu
  • 2 bio-citrony
  • 1 kg želírovacího cukru 2 : 1

1. Bezové květy otrháme a zalijeme jablečnou šťávou. Vše necháme namočené 24 hodin.
2. Pak jablečnou šťávu přecedíme přes plátýnko nebo gázu a přidáme šťávu z 2 citronů a želírovací cukr.
3. Necháme 4 minuty klokotavě vařit. Pro jistotu můžeme udělat želírovací zkoušku.
4. Plníme do sklenic (propařených vroucí vodou) ještě horké. Uzavřeme a postavíme dnem vzhůru na 3 - 5 minut.


Méně sladké želé z bezových květů a jablečné šťávy

Tento recept je hodnocen 124 krát a má 4,6 bodů z 5, bylo použito také větší množství bezu (ve srovnání s podobnými recepty zhruba 3 krát více)
  • 25 bezových květenství
  • 1 l 100%ní jablečné šťávy
  • želírovací cukr 3 : 1 (množství dáme podle údajů na sáčku, mělo by to být 333 g)

1. Bezová květenství zalijeme jablečnou šťávou a necháme 24 hodin zakryté louhovat.
2. Scedíme a přidáme odpovídající množství želírovacího cukru. Kdo to má raději více sladké, může použít želírovací cukr 2 : 1 nebo 1 : 1 (a podle návodu přidat odpovídající množství cukru, tj. 500 g nebo 1 kg). Pak už jen zprudka vařte podle návodu na sáčku želírovacího cukru.
3. Plníme ještě horké do sklenic a na 5 minut postavíme dnem vzhůru. 
.

Bezové želé s citrony a pomerančem

přeloženo z http://www.kochbar.de/rezept/177099/Holunderbluetengelee.html
  • 30 bezových květenství
  • 3 citrony
  • 1 pomeranč
  • 1 l vody
  • 1 kg želírovacího cukru 3 : 1

1. Nejprve otrháme nebo ostříháme květy z bezových květenství, vložíme do velké mísy a zalijeme vodou. Citrony a pomeranče nakrájíme na tenké plátky a přidáme k bezu. Mísu zakryjeme a přes noc vše necháme louhovat.
2. Další den vše přecedíme přes sítko vyložené lněným plátýnkem do většího hrnce.
3. Přidáme želírovací cukr a zhruba 5 minut necháme lehce vařit.
4. Do sklenic plníme ještě horké a postavíme dnem vzhůru.

Kosmatice, nejlepší recept široko daleko (smažené květy černého bezu v těstíčku se šlehačkou a rumem)

 

 

Kosmatice s pohankovou moukou 

  • 8 - 12 bezových květů, čerstvě natrhaných
  • 100 g pohankové (nebo špaldové) mouky
  • 2 žloutky
  • 50 ml sojového (obilného, mandlového nebo kravského) mléka
  • sůl
  • 2 bílky
  • tuk na smažení (v původním receptu je olivový olej za studena lisovaný, který bych rozhodně nedala - není vhodný ke smažení!), osobně bych použila sádlo nebo slunečnicový olej určený na smažení
  • přírodní cukr
  • mletá skořice

1. Smícháme pohankovou mouku, žloutky, sojové mléko a špetku soli.
2. Z bílků vyšleháme sníh a opatrně přimícháme do směsi. 
3. Květenství bezu obalujeme v tomto těstíčku a na pánvi smažíme do zlatova. 
4. Hotové necháme okapat na papírové utěrky a sypeme skořicí a hnědým cukrem.  Podáváme ještě teplé. 
.
TIP: Sojové mléko lze nahradit pivem (v tomto případě použijeme špaldovou mouku). Místo bezových květů můžete použít jablka nakrájená na tenčí kolečka (jádřince odstranit).

.

Recept na bezové lívance s likérem na vás čeká zde.

.

Omáčka z bezových květů se zakysanou smetanou

 

Rebarborovo-bezové čatní (chutney)



  • 1 cibule
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 1 lžička semen koriandru
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 75 ml jablečného octa  
  • 75 g hnědého přírodního cukru
  • 500 g rebarbory
  • 1 bio pomeranč
  • 2 hrsti bezových květů
  • sůl
  • pepř čerstvě umletý z mlýnku

1. Cibuli a zázvor si oloupeme a pokrájíme na kostičky. Semínka koriandru a hořčice v moždíři na hrubo roztlučeme a lehce opražíme v hrnci. Pak podlijeme octem a asi 50 ml vody. Přidáme cukr, cibuli a zázvor a necháme asi 5 minut vařit na velmi mírném ohni. Je-li třeba, přidáme trochu vody.

2. Mezitím si očistíme rebarboru a pokrájíme na malé kousky. Z pomeranče nejprve oškrábeme speciální škrabkou na citrusy svrchní kůru a pak vymačkáme šťávu. Obojí spolu s rebarborou přidáme do hrnce a vše za občasného míchání necháme vařit a zredukovat na mírném ohni zhruba 30 minut.

3. Otrháme si květy bezu z květních stopek a vmícháme až na závěr do téměř hotového čatní. Necháme projít varem, osolíme, opepříme a plníme do připravených sklenic. V temnu a chladu vydrží čatní minimálně 4 týdny. Výborně se hodí k drůbeži.
 

Citronový deodorant proti pocení z bezových květů a jeho domácí výroba  

přeloženo volně podle http://www.kostbarenatur.net/rezepte/deo-selbst-herstellen-natuerlich-mit-holunderblueten
INGREDIENCE:
  • 1 květenství bezu černého
  • 1/2 kůry z bio-citronu
  • 100 ml vody
  • 1 čajová lžička jedlé sody 

1. Nejprve otrháme z okolíků jednotlivé kvítky a vložíme do sklenice. Nakrájíme citronovou kůru na drobno a přidáme do sklenice. Zalijeme vodou a necháme stát přes noc v chladničce.
2. Další den vše pečlivě přecedíme a přidáme jedlou sodu. Naplníme do prázdné nádobky s rozprašovačem a dobře protřepeme.
Mějte na paměti, že tento přírodní deodorant vydrží při pokojové teplotě jen 1 - 2 týdny, zato v ledničce až 3 měsíce. Jeho trvanlivost můžete prodloužit i přidáním 20% alkoholu. Na zimu si ho můžete i zmrazit a používat vesele dál. A na závěr jedno důležité upozornění: Tento deodorant LEHCE BARVÍ, proto ho nikdy nepoužívejte na světlé oblečení!

.

Další využití bezu černého v kosmetice najdete zde.


2. a 3. díl bezových receptů, viz odkazy. Brzy pak vyjde teorie k bezu. V průběhu několika týdnů vyjde ještě zvláštní díl, který se bude věnovat bezinkám, tj. plodům bezu.

6 komentářů:

  1. Dori, bez černý, ten já miluju. Schválně si několik keřů v zahradě pěstuju, protože třeba kosmatici já ráda a třeba na sladko mi chutná moc, dělám z květů sirup a z plodů džem...
    Bezové pivo je taky moc bezva :-D
    Už se těším na další bezové díly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Meduňko,
      snažím se, další část by měla vyjít snad dnes pozdě večer.
      Pivařka se nezapře. 😊

      Vymazat
  2. Tu vůni bílých květů černého bezu cítím až sem.
    Jestli to nebude tím, že je suším po celém bytě:-).
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš! Šikulka. V zimě, jako když najdeš. 😊

      Vymazat
  3. Bršlice, mám ji plnou zahradu a ne a ne se jí zbavit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý Kosatečku,
      ale všimla jsi si, doufám, že tohle je o bezu? 😉 O bršlici už jsem psala. Pár tipů tam je, ale žádný zázraky. My ji na zahrádce měli taky... Doporučuji jíst (tenkrát jsem to ještě např. nevěděla). 😊

      Vymazat

Vážení uživatelé anonymního účtu, není kapka jako kapka. Jestli nechcete být ZAMĚNĚNI s jinými anonymními uživateli, uveďte prosím nějakou přezdívku. Jinak mi vaše kapky splynou v jedno nekonečné moře. :-)

Použijte prosím pole NÁZEV/ADRESA URL - a napište tam pouze svou PŘEZDÍVKU, pokud blog nemáte.

Pokud jste někdy nuceni klikat na obrázky (zejména zahraniční čtenáři), moc se vám za to omlouvám. V nastavení mám nastaveno vše správně... Jestliže KOMENTÁŘ NEJDE VŮBEC VLOŽIT, možná by mohla pomoci ZMĚNA INTERNETOVÉHO PROHLÍŽEČE.

DĚKUJI ZA VAŠI TRPĚLIVOST S VKLÁDÁNÍM KOMENTÁŘŮ. :-)